Sessió #96 - UN CONDAMNÉ À MORT S'EST ÉCHAPPÉ


UN CONDAMNÉ À MORT S'EST ÉCHAPPÉ (Un condemnat a mort s'ha escapat) de Robert Bresson, 1965, 99 min.

Cinquè llargmetratge de Robert Bresson i segona entrega de la seva trilogia de la soledat. El guió, del mateix Bresson, es basa en el relat autobiogràfic homònim (1956), d'André Devigny. Es rodà en exteriors del Fort Montluc (Lyon) i en els platós de l'Studio Saint-Maurice (Joinville-le-Pont). Guanyà un premi de Cannes (director) i un del Sindicat Francès de Crítics de Cinema (pel·lícula).

El film suma drama, thriller, aventura, suspens i guerra. Desenvolupa una explicació detallada, precisa i minuciosa de la concepció, preparació i realització de la fugida d'una presó d'alta seguretat en temps de guerra. La narració visual i sonora, elaborada amb singular mestria, fa que l'espectador se senti envaït per sensacions de tancament, tensió, inquietud, angoixa i horror.

La banda sonora utilitza la Missa en do menor de Mozart, K. 427.

Argument:
Lyon, 1943. En la França ocupada durant la Segona Guerra Mundial, el tinent Fontaine, un jove membre de la Resistència, és detingut per la Gestapo per volar un pont estratègic. Pres a la presó de Montluc, és condemnat a mort. Sense defallir, Fontaine dedica el seu temps de reclusió a preparar minuciosament la seva fuga. Per a aquest propòsi, comptarà amb les seves mans i les eines que la seva cel·la exigua i els altres presos li proporcionen.