Sessió #89 - CALAMARI UNION


CALAMARI UNION d'Aki Kaurismäki, 1985, 84 min.

Calamari Union és un film surrealista de 1985, el segon llargmetratge del director finlandès Aki Kaurismäki. Es tracta d'una comèdia negra considerada un clàssic satíric de culte. Kaurismäki reprodueix el gènere americà de gàngsters i l'amaneix amb el seu humor absurd. També s'hi troben connexions amb el moviment punk finlandès.

Argument:
Calamari Union narra de forma alegòrica la història de tretze homes desesperats anomenats Frank (inspirat per Frank Armoton) i un anglès anomenat Pekka. Tots ells estan farts del clima opressiu del seu barri d'Hèlsinki, Kallio, així que decideixen emigrar a Eira, el seu somni daurat, un lloc verge on poder viure les seves vides dignament.
Aquest viatge al barri del costat, es converteix en una aventura èpica: els camarades Calamari hauran d'esquivar forces implacables mantenint-se units, anònims i inquebrantables; reptant a través de túnels subterranis i carrerons foscos amb una nit interminable com aliada; i lluitant contra la desesperació amb l'únic anhel d'arribar al seu "El Dorado".